D.C Motor Tamiri
DC Motor Tamiri ve Bobinaj Servisimizde motorunuz görsel olarak incelenir. Gövdesinde , Kaplin, Mil , Klemens vb. yapıları incelenerek durum tespiti yapılır ve bulgular kayıt edilir. Kaplin/kasnak 120 açılı çektirme makinesi ile çektirilir. Toleransı sıkı olan kaplin/kasnak ‘larda malzemeye zarar vermemek için oksijen kaynağı yapılarak ısı ile de montaj gerçekleştirilir. Kömürler sökülür ve gereksinim olması durumunda kömür hamili de monte edilir. Kapak ve rulman toleransları ve mil ile kaplin/kasnak toleransları iç ve dış çap mikrometreleri ile ölçülerek mekanik ekspertiz formuna kaydedilir.
Sağlam olan sargıların izolasyonu megger aleti ile ölçülür ve elektrik ekspertiz formuna kaydedilir. İzolasyon düşük ise enerji kabloları klemens bağlantılarından sökülür ve yalıtım düşüklüğünün nerden kaynaklandığı tespit edilir. Isıölçer ve ısıtıcıların avometre ile ölçülerek direnç kontrolleri yapılır.
DC Motor Sarımı önemli ve dikkat gerektiren bir işçilik ile yapılmalıdır. Yuvarlak tel ve fazlaca spirlilerde bobin hazırlamada kullanılan makara, gerdirme ,kalıp ve sarma makineleri ile sarımı yapılır. Lama teller uygun uzunlukta kesilir ve uçlarındaki emayeler kazılarak temizlenir. Kesilen teller hususi biçim makinesinde bükülür. Yuvarlak telli endüvilerde bobinler oluklara atılırken nüveye temas ederek emayesi çizilmemesi için bobin telleri oluklara polyester kılavuzlar eşliğinde indirilir.
Lama tellerde olukların ağzı açık olması sebebi ile presbant kenarları oluk dışına taşacak şekilde hazırlanarak nüveye temas etmeden bobinler direk presbant ile oluk içine indirilir. Sargı uçları gümüş kaynak ile kutuplanmaya uygun olarak birbirine bağlanır yumuşak telli pvc kaplı uygun kesitte bakır kablo ve üstüne silikon makaron geçirilerek klemense ve fırça tutuculara ve uçları pabuçlanır.
Sargılar fırından çıkartılarak sıcak durumda iken daldırma ve püskürtme yöntemi ile uygulanan fırın kurumalı vernik ile verniklenir. Bu yöntem ile sargı içine kadar verniğin yayılması sağlanır. Vernik kuruduktan sonrasında kalıntıları nüve üstünden temizlenir. Sargıların megger ile yalıtım testleri yapılır. Manyetik sensörler ile uyarı sargılarının kutuplanmaları kontrol edilir.
Sarımı yapılmayan sargılar ve motor parçaları hususi yıkama kabininde basınçlı sıcak su deterjan ve solvent ile temizlenir. Temizlik sonrası sargılar sarım meydana getirilen motorlara uygulanan fırınlama işlemi yapılır ve fırın sonrası koruyucu vernik ile verniklenir. Var ise bileziklerin tornası yapılarak ovalitesinin %2 seviyelerine getirilir ve yüzeyi taşlanarak yüzey pürüzlülük değerleri 1,25-1,75 mikrometre aralığına getirilir. Bozuk olan yatak bölgeleri ve flanşlar burçlama yöntemiz ile onarılır ve mikrometre ile toleransında olup olmadığı denetim edilir. Kapaklar monte edilerek tüm civatalara gevşemeyi önleyici yaylı rondela takılarak uygun tork ile sıkılır.