A.C Motor Tamiri
· Kapak Onarımı
· Her Türlü Motorlar İçin Yedek Parça Temini
· Rulman Değişimi
· Fren Bobinleri Sarımı
· Yüksek Frekans El Aletleri Motorlarının Sarımı
· Redüktörlü Motor Sarımı
· Konik Vinç Motorları Sarımı
· Asansör Motorları Sarımı
· Vibrasyon Motorları Sarımı
· Kendinden Fren Sargılı Motorların Sarımı
A.C Motor arıza tespiti, bakımı ve tamir aşamaları;
ARIZA TESPİTİ , MOTORUN SÖKÜLMESİ– Motor firmamıza geldiği andan itibaren sargı,rotor,stator,mil, rulman,tüm mekanik kısımlar, rulman kapakları, fan,klemens,iç ve dış temizliği vb. kontrol edilir. – Motordaki sargı yanıklığı, çatlak, kırık ve arızalar tespit edilir. – Motorun içinde bulunan yanık sargı telleri sökülürken 1-2 bobin parçalanmadan tam olarak çıkarılır ve kalıp ölçüleri,sipiri alınır. Daha sonra mikrometre ile telin çapı ölçülür.(Bu ölçülere göre yeni tel, kalıplarda sipir sayılarına göre sarılarak hazırlanır.) – Teller, içinde bulunduğu stator oluklarından çıkartıldıktan sonra ,stator oluklarına ve motora basınçlı hava tutularak motorun iç ve dış temizliği yapılır. – Rulmanların bakım ve kontrol ve değiştirilmesi gerçekleştirilir.
SARIM AŞAMASITemizlenmiş olan statora ,yalıtımı sağlayan pressbantlar dikkatle yerleştirilir.Bu esnada stator olukları kenarlarında metal çapaklar varsa bunlar eğe yardımı ile düzeltilir. Kalıplarda ölçülere göre hazırlanmış olan bobin , kalıptan çıkarılır ve pressbantlanmış stator oluklarına dikkatle yerleştirilir.Bu aşamada bobin tellerinin kirlenmemesi,ezilmemesi ve hasar görmemesi için plastik çekiç kullanılır. Motorlara bakır olarak H Sınıfı 200 Dereceye dayanıklı emaye bobin teli kullanılmaktadır. Gerilim darbelerine maruz kalan ve yüksek ısıda çalışan motorlara; 220 Dereceye dayanıklı Bemterm-ex Kavi HC sınıfı özel kaplamalı emaye bobin teli kullanılmaktadır. Tellerin üzerine geçirilen INCESA Texpol H Especial , 220 C 5000V ‘a dayanıklı kırmızı makaron ve SCS Silicon Rubber (-60C – +250C) ‘dır.
SARIMI TAMAMLANAN MOTORUN VERNİKLENME ÖNCESİ SON TESTİMotor vernikleme yapılmadan önce , sarımı tamamlanan motor özel cihazımızla teste tabi tutulmaktadır.Bu testler ;
– Açık sargı bobin hata testi – Faz açısı – Faz balansı – Empedans – Akım – Frekans – İzolasyon – Rotor (Kısa devre çubuklarında kırık veya çatlak, Hava boşluğu, Döküm boşluğu)
Testleri olmak üzere 7 parça testten oluşmaktadır. Adı geçen testler yapılarak motorun kondisyonu takip edilir ve motor hakkında rapor verilir. Empedans ölçümünün temelini oluşturduğu test sistemi sayesinde fazlar arasında, sipirler arasında ve faz-toprak arasında kısa devre olup olmadığı, rotor sorunları, rotor kısa devre çubuklarında problem olup olmadığı veya rotor döküm gövdesinin durumu kontrol edilir. Hangi elektriksel arızanın ne boyutta olduğu tespit edilerek, rapor alınır.
Sarımı tamamlanan motorların sarım testi yapıldıktan sonra, İ malı yüksek ısıya ve gerilim darbelerine dayanıklı fırın verniği ile, motorun çalışma yapısına göre ısı derecesi yüksek olan motorlarda 70C den 140C ye kadar fırınlama yapılır. Hava kurumalı + fırın verniği veya yüksek voltaj motorlarına kullanılan karışımlı vernik ile ısıtılıp vernikleme yapılmaktadır.